Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

Idegen nyelvű bizonylatok

2014. november 11. - Hertay Ákos

Ha jól csináljuk a dolgunkat, előbb vagy utóbb megjelenik a vevőink között legalább egy multi és egyből speciális számlázási igényekkel kell megbirkóznunk. Az egyik az lesz, hogy mondanak egy 30-60 napos fizetési határidő igényt, esetleg azt is elvárják, hogy devizában számlázzunk, és az sem kizárt, hogy csak az anyavállalt nyelvén (vagy angolul) tudnak számlákat befogadni.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, arra érdemes odafigyelni, hogy 

e110p.jpg

a NAV is értse, milyen tranzakciót bizonylatoltunk!

A multiknak elsősorban nem azért fontos az idegen nyelvű számla, mert az itt ülő kolléga esetleg nem tud magyarul. Hanem mert befektetőik vannak, komoly átláthatóság mellett, ellenőrizhetően kell működniük és ennek rendszeres, visszatérő eleme az audit.

Ilyenkor sokszor külföldről delegálnak egy csoport auditort, akik kíméletlen pontossággal végignyálazzák a rendszert, végignézik a szerződéseket, azok teljesítését, hogy a vállalati process végig be volt-e tartva és még a káka belén is csomót keresnek. Kicsi a valószínűsége, hogy az auditor megérti mondjuk az "teljesítés" vagy a "fizetési határidő" kifejezéseket, ezért jogos az elvárás, hogy erről angol/német/francia/bantu idegen nyelven is meggyőződhessenek.

Ám Magyarországon vagyunk, és mint itteni adóalany, nekünk elsősorban a helyi törvényeknek és rendeleteknek kell megfelelnünk. Véletlenül sem lenne szerencsés, hogy egy olyan számlára, aminek a bantu auditor felállva tapsolt, a NAV ellenőre összevonná a szemöldökét hogy "miez?!" és esetleg hiteles fordítást kellene csináltatnunk a bizonylatról, hogy formailag és tartalmilag is ellenőrizhetővé váljon.

A megoldás az egyszerre kétnyelvű bizonylat!


Ezzel mindenki boldog lesz: a multi dolgozója, az bantu auditor, a könyvelőnk és a NAV ellenőr is. De főleg mi, ha minden huzavona és javítgatás nélkül átmegy a számlánk a rendszeren, hogy végül az azon feltüntetett végösszeg időben kumulálódjon a számlánkon.


És ha már szóba került a NAV:

Ugye nem felejtetted el bejelenteni
a számlázó programodat?!

 

(A kép illusztráció)

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr656886035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2014.11.11. 20:10:54

Ez hosszú évek óta létező probléma sajnos. Én import exporttal foglalkozom, és a partnerek lassan agyf@szt kapnak a magyar nyelvű fordításoktól. A NAV meg én attól hogy ellenőrzésenként minden megveszekedett alkalommal el kell magyaráznom hogy a warehouse rent , vagy transportation cost mit jelent.

J.Weiss 2014.11.11. 22:14:23

Fasszopókám, Magyarországon a magyar a hivatalos nyelv a magyar, ha egy gennyes auditor-t ideküldenek az fogadjon tolmácsot.
A gennyes USA-ban sem állítanak ki spanyolul számlákat.
Szopjátok csak a jenkik faszát...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.12. 00:18:55

Hú, baszd meg, feltaláltad a lyukat a sajtban.
Gratulálok.

@J.Weiss:
A hivatalos nyelv a magyar, hangoztathatod is, legfeljebb nem kapsz tőlük több munkát.
Nem is baj, mert a hozzád hasonló idióták jobb is, ha éhen pusztulnak.
A világon pedig az angol nyelvet használják a nemzetközi kommunikációban, akkor is, ha a hozzád hasonló agyatlan seggfejeket megüti emiatt a guta.

Mellesleg - tudom, hogy neked a mákszemnyi agyaddal nehéz ezt elképzelni, de - sokan dolgoznak úgy, hogy itt vannak Magyarországon, de a megbízó esetleg Ausztráliában vagy Peruban. Ahol igen magasról szarnak arra, mi Magyarországon a hivatalos nyelv.
Tudod, feltaláltak már egy olyan varázslatot, aminek internet a neve. Ha tudnál olvasni, találkoztál volna már a nevével.

Egyébként ekkora magyarként talán nem lenne hülyeség megtanulnod a magyar nyelvet és a helyesírást. Most még egyik sem megy.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.12. 00:20:42

@J.Weiss:
Ja, egyébként te meg szopjad az Orbán meg a Vona faszát. Ja, Orbánéval együtt az azeriekét is kell, ez az új trend. De neked jól fog esni, hiszen nem jenkik.
(Azt egyébként tudtad, hogy Amerikának - mármint az USA-nak - csak alig 1/10-én laknak jenkik?)

Netuddki. 2014.11.12. 08:31:10

@J.Weiss: Osztánek ha azeri nyelven kell kiállítanod a számlát akkor micsinyász? Elküldöd őket is a picsába? Fasszopókám...

jet set 2014.11.12. 09:46:36

@Mr. Közbiztonság Szilárd: És erre tudsz mutatni hiteles forrást?

Túrós (törölt) 2014.11.12. 12:19:23

szörnyűek ezek a nyugatiak, egy keleti/balkáni diaktatúra vagy maffiaállam sokkal jobb, szerencsére már fél lábban benne vagyunk ...

Túrós (törölt) 2014.11.12. 12:26:41

@J.Weiss: Biztos fogadott is volna ha nem csak úgy az utcán szólítják le ezek a magyar "nagyhivatalos főtekintélyek". Aki ekkora pozíciót tölt be mint ez a nő annak már a protokollokat sem kell ismernie követnie arra neki van egy embere majd, csak akkor azt nem értem minek ő ment ki oda ...

exlex 2014.11.12. 18:15:29

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Te meg leszophatnál engem is, nem csak ajenkiket.
süti beállítások módosítása