Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

Amit az "Adóhatósági ellenőrzés adatszolgáltatás"-ról tudni szerettél volna

2015. november 23. - Hertay Ákos

Vészesen közeledik 2016. január 1., ami után kizárólag olyan programmal állíthatunk elő számlákat, ami rendelkezik a 23/2014. (VI.30.) NGM rendeletben definiált "Adóhatósági ellenőrzés adatszolgáltatás" funkcióval.

A funkció lefejlesztését a szoftvergyártók csak év végére ütemezték, ezért csak akkor számíthatunk rá, hogy számunkra is időben elérhetővé válik, ha rendelkezünk érvényes szoftverkövetési szolgáltatással, ami új vásárlás esetén alapból fél-egy évre megkapunk. Akik az év második felében váltottak számlázó programot, azok nyugodtan hátradőlhetnek, a feladat ezen részét teljesítették.

De mit fog látni a NAV, ha az ellenőrzésnél lenyomjuk azt a bizonyos gombot?

nyilt_lapok.jpgRöviden? Mindent!


A rendelet által előírt specifikáció alapján már megjelent a funkció egyes szoftvereknél, ezért kipróbáltam, és belelestem az elkészült XML fájlba.

A fejléc adatokon felül (eladó és vevő neve-címe-adószáma, kiállítás és teljesítés dátuma) a tételsorokra is meglehetősen konkrét információkat tartalmaz. Idemásolok belőle egy részt, ami szerintem programozói tudás nélkül is könnyen értelmezhető:


<termek_szolgaltatas_tetelek>

<termeknev><![CDATA[Ügyviteli rendszer tanácsadás]]></termeknev>
<menny>6</menny>
<mertekegys><![CDATA[ó]]></mertekegys>
<kozv_szolgaltatas>Hamis</kozv_szolgaltatas>
<nettoar>60000</nettoar>
<nettoegysar>10000</nettoegysar>
<adokulcs>0</adokulcs>
<adoertek>0</adoertek>
<bruttoar>60000</bruttoar>

</termek_szolgaltatas_tetelek>

...és ez így tovább, egészen a láblécig, ahol összesítik a nettó/ÁFA/bruttó értékeket, az ÁFA típusát és néhány plusz infót, például a fizetési módot és határidőt. A kellően széles dátumtartományra átadott adatokból nem csak azt lehet könnyen kikövetkeztetni, kik a TOP vevőink és milyen bizalmi viszonyban vagyunk velük (átutalás határideje), de még azt is, hogy adott termékünk/szolgáltatásunk az árbevételünk hány százalékát adja.

Innen tényleg csak egy kis lépés, hogy a számlázóprogramokat is online adatkapcsolatra kötelezzék, a raktárkészletek bekötésére már volt is konkrét felvetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr668101178
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása