Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

7 egyszerű lépés, hogy a számlázóban tárolt címeket szétbontsd

2015. december 27. - Hertay Ákos

Korábban már kiveséztük, hogy 2016, január 1-től jelentős változás jön a számlázásra képes programok életében, hogy ehhez mit kell tenni, és a NAV-nak előállított export milyen sorokat tartalmaz.

Ez az új adatformátum magával hoz egy másik jelentős változást is: az adatbázisban tárolt partneri címeket szét kell bontani, közterület neve, közterület jellege, házszám, épület, lépcsőház, emelet, ajtó módon.

Például amit eddig "Kiss János altábornagy u. 13/E. III/2." módon egy mezőben tároltunk, annak ezután hat (6!!!) mező kell majd.

paris_tuileries_garden_facepalm_statue.jpg

A cégnél ezt a feladatot biztos megnyeri valaki, nekik szeretnék segíteni, hogy pár száz partner esetén az egész ne napokig, csak maximum fél-egy óráig tartson.

Az itt leírt módszer csak akkor működik, ha a számlázó programod képes a partneri adatokat kiexportálni, majd a változásokat az adatok módosításával visszaimportálni! A munkában az Excel lesz a legjobb barátunk.


1.
Miután kiexportáltad az partner-adatbázist, annyit hagyj meg belőle, ami feltétlenül szükséges: A oszlopba a partnerID-t (erre való hivatkozással tudod majd a módosításokat visszaírni), a B oszlopba a partner nevét (hogy tudjuk kiről van szó, a C oszlopba a címet (az irányítószám, város jelen feladat szempontjából lényegtelen)


2. Szúrd be a szükséges plusz oszlopokat: közterület neve (D), közterület jellege (E), házszám (F), épület (G), lépcsőház (H), emelet (I), ajtó (J). Ekkor kb ilyesmit kell látnod:

step2.JPG


3.
Hozzuk összhangba az adatokat. Jelöld ki a C oszlopot, majd módszeresen cseréld ki az " u. " és az " u " stringeket " utca " -ra. Fontos, hogy elé és mögé is tegyél szóközt, mert különben a Kossuthból is Kossutcath lesz! Próbálkozhatsz még a " krt " - " körtér " cserével, de figyel rá, hogy körutat is így rövidítik.
Ellenőrzésképpen futtass egy keresést az "utca utca" stringre, mert ha a valahol mondjuk egy nevet rövidítettél " u. "-val ("Kovács Ubul u." helyett "Kovács U. u. szerepelt a mezőben), akkor ott pontosan ez fog megjelenni.


4. Az E2 cellába illeszd be az alábbi függvényt, hogy a leggyakrabban használt közterületeket megtaláld:

=HA(SZÁM(SZÖVEG.KERES(" utca ";C2));"utca";HA(SZÁM(SZÖVEG.KERES(" út ";C2));"út";HA(SZÁM(SZÖVEG.KERES(" tér ";C2));"tér";HA(SZÁM(SZÖVEG.KERES(" körút ";C2));"körút";"valami más"))))

Ezután szűrj rá "valami más" -ra, és az eredeti cím alapján töltsd ki manuálisan a mezőket (immáron plusz szóközök nélkül!), sehol nem maradhat rövidítés. Körút, fasor, park, köz, elég sok minden lehet, nem láttam értelmét, hogy egy áttekinthetetlenül hosszú függvényt írjak, de pénzért bárkinek megteszem :)

Most itt kell tartanod (pirossal jelöltem, amit nekem kellett belekorrektúrázni, mert az "valami más" volt):

step4.JPG


5. Vágjuk le a közterület nevét!
Ehhez az alábbi függvényre lesz szükséged, ami megkeresi, hogy a közterület jellege hol található az eredeti címben, és az előtte lévő szakaszt kivágja. Ehhez a D2-be másold be az alábbi függvényt: 

=BAL(C2;SZÖVEG.KERES(E2;C2)-2)

és másold végig az egész oszlopban. Ha mindenhol jól töltötted ki a közterület jellegét, akkor levágja az utca nevét.

step5.JPG


6. Hasonló módon vágjuk le a cím végét,
ehhez megnézzük, milyen hosszú a cím, hol van benne a közterület neve és az azutáni részt vesszük alapul. Erre a függvényre lesz szükséged az F2 cellában:

=JOBB(C2;HOSSZ(C2)-HOSSZ(D2)-HOSSZ(E2)-2)

Ez már majdnem azt az eredményt adja amit várunk.


7.
Mivel elég sokféleképpen szoktunk címeket felírni (főleg ha a cégnél többen is viszünk fel partnercímeket), függvénnyel elég bonyolult lenne kitalálni, melyik az épület, melyik az lépcsőház, emelet, ajtó, és akkor a helyrajzi számon található partnerekről akkor még nem is beszéltünk.

Nincs más lehetőség, nézzük át az egész táblát, és ahol nem csak házszám van az F oszlopban, ott a szomszédos oszlopokban töltsük ki helyesen a mezőket az eredeti cím alapján (pirossal jelzem, ahol bele kellett nyúlnom). Nem kell mögé írnunk, hogy "em." meg "ép.", azt majd a számlázó program megteszi számlázáskor!


És ha ezzel megvagyunk, akkor már tényleg nincs más dolgunk, mint hogy a kapott adathalmazt egy mentést követően(!!!) visszaimportáljuk a rendszerünkbe, a régi adatok felülírásával.

 

Én ezzel kívánok (utólag is) Boldog Karácsonyt,
és sikerekben gazdag Új Évet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr158201566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.27. 17:15:58

Flame... troll... etc. ;)
MI A BÁNATOS LÓFASZ AZ, HOGY BAL(...) ????
Ezért különösen gyűlölöm a megmagyart szarokat.
Nálam nem működne, ha lenne office-om, mert angolt nyelvű szoftvereket használok.
Hogy ez mire volt jó... vajon a kínainak mondott nyelvekre fordított office-ban mi lehet a LEFT(...) helyett? ;)

FikkFakk 2015.12.27. 18:26:05

Mukodne a BAL, mert nem a fv nevet tarolja, hanem az azonositojat.

Szeretem, amikor a nepek elhiszik maguknak, hogy vilagrengeto felfedezest tettek, mert olyan qrvamod elore latnak, sokkal jobban, mint pl a Microsoft, hiszen koztudott, hogy a vindoz szar.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.27. 18:59:14

@FikkFakk: persze, kivéve ha a "forráskódot" másolom be. Nem? És nem a windows-t szidtam, bár látom, ez a fétised, hanem általában a megmagyart szoftvereket.
Ez, ha binárisan viszed át a ... mi ez? Már nem .xls, de valami olyan... szóval ha egy ilyet átviszel, az műxik. De mi van, ha egy angol excelbe beírom, hogy =BAL(...)? Ott is működni fog?
Vagy... nézz meg egy magyar és egy angol windows-t egymás mellett! Még a billentyűk is eltérőek. Mittudomén, amit az angol explorerben Alt-W-vel érek el (Window), az a magyarban Alt+A, mert Ablak...
Na ezt utálom, rendszertől függetlenül.

szegezdi 2015.12.28. 12:59:38

A NAV-hoz is leszállt egy angyal, és eddigi közleményeikkel ellentétben végre kitalálták, hogy nem is kell bontani a címeket:
hirlevel.nav.gov.hu/data/cms387074/GYIK_II_vegleges.pdf

szegezdi 2015.12.28. 13:03:47

@szegezdi:
Ja, és ez már 22-én volt, úgyhogy így 27-én már nem igazán aktuális ez a téma, ne pörögjetek rajta tovább :)))
süti beállítások módosítása