Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

Jön a NAWiW?

2015. augusztus 01. - Hertay Ákos

Kisebb hisztériát váltott ki tegnap a gazdasági oldalakon és a könyvelős FB csoportokban a hír, miszerint a NAV hamarosan az online pénztárgépek mintájára a számlázóprogramokat is -- szép magyar szóval kifejezve - onlájnosítja.

Pedig a hír cseppet sem új, egyáltalán nem volt túl nehéz beleképzelni a közeli jövőbe, hogy előbb-utóbb, amikor már a kólaautomata is online jelenti a NAV-nak a bevételt, akkor egy számítógépen futtatott program is képes lesz rá.

Izgalmasabb kérdés, hogy a kapott adatokból milyen következtetéseket von majd le az adóhatóság, mert pusztán a kiállított számlák alapján talán csak az EVA-soknál lehet adót számolni. Ha például a vállalkozás pénzforgalmi elszámolású, akkor lényegtelen, mikor állította ki a számlát, a bevétel megszerzésének időpontjában keletkezik az adófizetési kötelezettsége. Vagy ha mondjuk egy ÁFÁ-s cég társasági adó hatálya alá tartozik, a bejövő számlák hiányában a fizetendő adó kiszámolása kivitelezhetetlen. 

Akik az adó elkerülésre hajtanak, úgyis inkább a bejövő költségszámlák gyűjtögetésében érdekeltek. De ha már a leleményes vállalkozók gyűjtögető életmódjáról esett szó: a számla mellé így sem látszik majd semmilyen szerződés, teljesítés igazolás, pedig adott esetben ezt is nézné egy revizor. Nem beszélve arról, hogy mindig a sumákolós ügyek vannak a legprecízebben körbepapírozva.

Ez az egész egy dologra lehet jó: lehet, hogy a magyar adóhatóság titokban megvette a tavaly bezárt iWiW kapcsolatiháló-elemző és megjelenítő rendszerét és a kapott adatokat betöltve azonnal szembe ugranak majd a számlázási láncok, amik célzott ellenőrzésével, felszámolásával pont a tisztességes vállalkozókat segítenék. Amiért én bocs, de cseppet sem haragudnék rájuk.


Visszakanyarodva az eredeti hírhez,
van egy másik dolog, amiről beszélnünk kell.

 

A számlázó programod csak akkor fogja tudni a 2016. január 1-től megkövetelt "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciót, ha előfizetési rendszerben veszed igénybe (pl. számlázz.hu), vagy van érvényes szoftverkövetési szerződésed, aminek része a jogszabálykövetés.

Ha ezt az amúgy nem kötelező szolgáltatást nem veszed igénybe, de most látod elérkezettnek az időt, még mindig lehetőséged van gyorsan megejteni az ügyviteli/számlázó program cseréjét, az új licencekhez minden esetben jár fél/egy év támogatás, amivel már átlendülhetsz a kritikus dátumon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr557670722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása