Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

Csontvázak a szekrényben

2014. szeptember 18. - Hertay Ákos

Egyetlen jó dolog van abban a folyamatban, amikor az ember az évekig használt és megszokott számlázóprogramjáról másik rendszerre vált.

A nagytakarítás lehetősége.
Nagyjából minden más a szívás kategóriába tartozik.

 

wardrobe-3.jpg

Mivel visszamenőleg elég macerás, időrabló vagy akár lehetetlen struktúrát vinni a működésbe, ezért fontos, hogy már az új rendszer bevezetése előtt leszögezzük, melyek azok a hibák, amiket nem akarunk újra elkövetni.

Például én az egyik előző munkahelyemen tapasztaltam, hogy a számlázóprogramban a termék azonosítására a szoftver által generált cikkszám szolgált. Ez már rövid távon is orbitális hibának bizonyult, hiszen rajtunk kívül senki sem ismerte fel a FAK0058 kódban a Kapanyelet

Még az sem, akitől vettük.


Mivel azonos rendeltetésű termékből meglepően sok nagyon hasonló akad, ezért hidegfront átvonuláskor olyan jelenségekbe is belefutottunk, hogy a kolléga -- mivel nem tudta egyértelműen azonosítani a terméket -- új cikkszámot és leírást kreált, és szépen elkezdtek gyűlni az egymástól megkülönböztethetetlen Kapanyelek a cikktörzsben.

De ez csak a kisebbik baj volt, a nagyobb csak később jelentkezett, amikor az azonosíthatósági hiányosságnak köszönhetően elkezdte keresztbe bevételezni a különböző verziókat, és egy idő után végleg mindent elveszítettünk, aminek köze volt egy későbbi rendes leltárhoz vagy statisztikához. Egy idő után már csak azt nézték a kereskedők, hogy olyan kapanyelet számlázzanak, ami készleten van, függetlenül attól, hogy mennyi köze van a valósághoz.

Később, amikor egy vérfürdővel felérő teljes leltárt követően átálltunk egy nagyobb rendszerre, az első dolgunk volt a gyártói cikkszámot használni a cikkek egyedi azonosítójaként (a vonalkód is jó, de azt ritkábban ismert a cikktörzsbe rögzítés pillanatában). Ha ez a számsor egy 10 literes piros pléhvödröt jelölt, akkor biztos, hogy a beszállítótól rendelve legközelebb is pontosan azt kaptuk.

Akkor is, ha következő alkalommal másik beszállítótól rendeltük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr466708105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2014.09.18. 14:21:43

Profi számlázóprogramban össze tudsz vonni cikkeket, illetve van lehetőség partnerhez rendelt cikkszámok illetve megnevezések kezelésére is. Sőt arra is, hogy tetszőleges számú azonosító legyen egy termékhez.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.18. 23:34:45

a vonalkód nem ismert? hiszen már kvázi, ha lejön a futoszalagról rajta van a vonalkód

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2014.09.19. 06:11:53

@midnight coder: Igen és nem. Bár a lehetőség adott, ezzel megint plusz adminisztrációt vállalsz magadra. A jó egyedi azonosító valóban egyedi és mindenki számára ugyanazt a konkrét bármit jelenti.

@pingwin: onnantól, hogy látod a dobozt, már ismert. :) Amikor a cikket (terméket) létrehozod a rendszerben, akkor viszont általában csak a gyártó/nagykereskedő által közölt cikkszám áll rendelkezésedre. Ezt használod majd a későbbi levelezésben és a telefonos rendelésnél is egyszerűbb beolvasni, mint a vonalkódot.
süti beállítások módosítása