Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

Adós, fizess!

2014. november 04. - Hertay Ákos

Nemrég egy partneri konzultáción kezembe akadt egy friss számla, rajta a szigorúnak szánt figyelmeztetéssel:

Késedelmes fizetés esetén a
jegybanki alapkamat kétszeresét számítjuk fel!


panda face palm.jpeg

Ezzel csak két gond van.

Az első az, hogy amióta 2,1%-ra csökkent az alapkamat, azóta ez a mondat nem különösebben nagy motiváció az átutalásos számla időben történő rendezésére.

A másik, hogy ezt már nem így számoljuk. 

A 2013-ban életbe lépett Ptk. 6:155. §-a rendelkezik a vállalkozások közötti fizetési késedelemről. Ez alapján a

"(1) Vállalkozások közötti szerződés [..] esetén a késedelmi kamat mértéke a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat [...] nyolc százalékponttal növelt értéke." 

Mindjárt jobban hangzik a 10,1%, mint a 4,2%, nem igaz? :) De ugyanitt pár sorral lejjebb találunk egy sokkal izgalmasabb részt is, ami EU-s jogharmonizáció keretében került be a törvénybe:

"(2) Ha vállalkozások közötti szerződés esetén a kötelezett [...] fizetési késedelembe esik, köteles a jogosultnak a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezésére negyven eurónak a Magyar Nemzeti Bank késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama alapján meghatározott forintösszeget megfizetni. E kötelezettség teljesítése nem mentesít a késedelem egyéb jogkövetkezményei alól; a kártérítésbe azonban a behajtási költségátalány összege beszámít. A behajtási költségátalányt kizáró, vagy azt negyven eurónál alacsonyabb összegben meghatározó szerződési kikötés semmis."

Ízlelgessétek egy kicsit: már a késedelem első napján keletkezik 40 eurónak (jelen árfolyamon picit több mint 12.000 Ft) megfelelő következmény, amitől puszta jófejségből sem lehet eltekinteni. Ez igazán jó hír azoknak, akiknek a kis összegű átutalásos számlájának fél évi késedelmével sem jönne össze egy csomag ropi ára a késedelmi kamatból.


És most nyilván arra gondolsz, hogy ha elkezdenéd behajtani a késedelmi kamatot és a 40 eurónyi behajtási költségátalányt, akkor onnantól elmennek a vevők és majd máshol vásárolnak?

Lehet. Ez esetben viszont törölj ki mindenféle retorziót kilátásba helyező szöveget a számlád aljáról, és mindenkinek adj alapból 120 napos utalást, úgyis csak akkor fogják kifizetni, amikor kedvük tartja.


De az is lehet, hogy végre elkezdenek rendesen fizetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr666705075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

32FNewYork 2014.11.04. 18:40:16

Ezt jó tudni, és érdemes változtatni a számlaképen, de azért a számlára mi még rápecsételjük a behajtó cég nevét is.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2014.11.04. 19:53:17

@32FNewYork: ott is volt valami az adatvédelmi törvénnyel kapcsolatban, hogy hiába van rápecsételve, nem lehet csak úgy átadni az adatokat a követeléskezelőnek. De lehet, hogy az csak a magánszemélyek személyes adatairól szólt, nem tudom.

GeriSoft 2014.11.12. 21:29:11

Hmm, van egy ügyfelem, minden honapban késve fizeti a 8000ft számláját
Elég masszív bukó :)
süti beállítások módosítása