Többet érdemelsz egy számlázó programnál

KKV Ügyvitel

KKV Ügyvitel

A helyettesítés problémája

2014. szeptember 30. - Hertay Ákos

Egy kedves ismerősömtől hallottam egyszer az alábbi megállapítást, aki egy nemzetközi kozmetikai cég hazai leányvállalatának vezetője:

Mindenki pótolható. Az más kérdés, hogy hány emberrel...


Egy életből vett tapasztalat miatt viszont kiegészíteném a fentieket:

...és milyen áron.


Munkámból adódóan elég sokat beszélgetek emberekkel és ilyenkor próbálok képbe kerülni, hogy az ügyviteli folyamataikat mennyire kezelik integráltan. Hány elszigetelt rendszert használnak, milyen információkkal dolgoznak és ezt hogyan osztják meg egymással. A közhiedelemmel ellentétben az Excel tábla és az e-mail NEM a leghatékonyabb módja az utóbbi kettőnek!

A hallottak alapján az esetek többségében elszigetelt szoftverek és folyamatok jellemzőek, nincsenek valós idejű adatok, sok esetben az információ egy POST IT-en csak addig létezik, amíg releváns és a válaszadók elég sokszor szeretnek az emlékezetükre hagyatkozni. Ami mint tudjuk, néha cserben hagyja az embert (általában házvásárlás kapcsán).

post-it-wall-001.jpg


Ha emberekkel dolgozol együtt, egy pillanatra állj meg és gondolkozz el! Ha holnap hirtelen valaki nem jönne dolgozni:

  • Tudnád értelmezni a monitora köré ragasztott egyszavas POST IT-eket?
  • Hozzáférnél az általa kezelt dokumentumokhoz, nyilvántartásokhoz és Excel táblákhoz?
  • Tudnád értelmezni ezeket -- az esetek nagy többségében a létrehozó logikáját követő -- adathalmazokat?
  • Hozzáférnél a levelezéséhez, vagy más módon utána tudnál nézni, hogy a partnereidnek (szóban!) mit ígért?
  • Képbe tudnál kerülni, hogy milyen függő ügyei vannak?
  • Mikorra tudnád a fenti információkat beszerezni vagy pótolni?

Mekkora kockázatnak vagy kitéve?



Nem kell nagy tragédiára gondolni
, hogy a key account managered esetleg összetöri magát síelés közben. Nemrég hallottam, hogy a babát váró kolléganő a betervezett táppénzt megelőző átadás-átvétel előtt 2 héttel egészséges gyermeknek adott életet. Ami tulajdonképpen örömteli dolog, csak nem a munkáltatónak.


Egy szavas megoldást vársz a fenti problémára? Tessék:

Standardizált Gondolkodásmód Mellett Megfelelően Adminisztrált Adatokkal Feltöltött, Precíz Jogosultsági Rendszert, Központi Dokumentumtárolást és CRM-et Tartalmazó Integrált Ügyviteli Rendszer.

Na jó, 17 szavas, de ez a lényegen nem változtat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv-ugyvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr36745119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Győző (időgazdálkodás) · http://www.idogazdalkodas.com 2014.10.01. 12:54:55

A probléma teljesen valós, mindenki esetén. Egy lehetséges megoldás erre a JustDoo vállalkozás szervező (www.justdoo.hu).
Magyar fejlesztésű feladat és projekt kezelő, ami segíti a delegálást és a csapatmunkát is. A többszintű projekt struktúra és a csatolható file-ok pedig jó alapot ad a céges tudásbázis kialakításához.

dex.ion 2014.10.01. 16:07:13

személyes tapasztalatom bármiféle CRM-mel, h Mo-n nyomós oka van a kkv-knál a használat elkerülésének illetve a redukálásnak, mégpedig pontosan a könnyen cserélhetőségtől való félelem. ami lássuk be, vhol azért jogos.

élhetetlen 2014.10.01. 16:31:02

Ehhez már csak kiegészítés: ha viszont valaki a hétköznapokban pótolhatatlannak kezd látszani, azt azonnal ki kell rúgni. ( Információt tart vissza, pl folyamatok kapcsolódásáról, mert csak ő beszélt mindkét féllel a részletekről, olyan programot ír amit „nem lehet módosítani”, persze lehet, de adott mező ötödik átdefiniálása után elveszted a fonalat, és a türelmedet, stb.) Ugyanis ezeken az emberi problémákon nem segít semmilyen szoftver. A projectmanager szoftverek is nagyon tág kereteket adnak, bár tény, hogy a post-it-nél jobbak. Bocs, hogy melyik szót hogyan írtam, az első mondatot szántam a lényegnek.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2014.10.01. 20:34:20

@dex.ion: Voltam KKV-nél középvezető és cégvezető is. Nem tudok olyan okot mondani, ami miatt a versenyképes tudással rendelkező, stabilan jó teljesítményt nyújtó embert le akartam volna cserélni. :)

@élhetetlen: Majd írok a partizánokról is ;)

dex.ion 2014.10.02. 09:45:28

@Hertay Ákos: ez lenne a normális, Ákos. én sajnos sok ellenpéldával találkoztam, egyszerű emberi kisszerűségből.
süti beállítások módosítása